En forening for fotgjengere? Hva skal den holde på med?
Nå er foreningen lansert og her er noen tanker om hvordan den skal arbeide og aksjonere for å sikre et trygt miljø på fortau og gangveier. Det handler om å ta tilbake fortauene våre, slik at vi kan ferdes trygt til fots på dem. Merkelig nok er det noe man må kjempe for i Norge. I andre land er det en selvfølge at «fortau er for fotgjengere» – i Norge må gående dele fortau og gangveier med et stort antall kjøretøy, dessverre hittil på kjøretøyenes premisser.
Det skal denne foreningen gjøre noe med.
Arbeid overfor styresmakter, myndigheter, media og organisasjoner
Vi skal stille krav til og være høringsinstans og pådriver overfor Samferdselsdepartementet og Statens Vegvesen. I første omgang skal vi gjøre en innsats for å få elektriske sparkesykler – ståmopedene – vekk fra fortau og gangveier. Vi vil ha forbud mot at de får kjøre på disse og vi vil at all parkering skal skje på anviste parkeringsområder, som ikke må hindre fri ferdsel for fotgjengere.
Gode regler vil kreve reviderte lover. Derfor skal vi også være aktive overfor Stortingets Transport- og kommunikasjonskomité. Vi vil drive lobbyvirksomhet i møter med komitéens medlemmer. Vi vil også søke generelle møter med partienes nasjonale og lokale representanter, for å vekke støtte for vår sak.
Vi skal også være vaktbikkje overfor bystyrer i kommunene. I dag har kommunene ikke hjemmel for å regulere utleieselskapenes virksomhet. Når slik hjemmel er på plass, er det viktig at kommunene innfører vedtekter som fremmer fotgjengernes interesser.
Foreningen vil etablere en profesjonell pressekontakt og vil bistå journalister og medlemmer med informasjon. Målet er å være mest mulig oppdatert og å kunne drive et effektivt påvirkningsarbeid.
Vi skal alliere oss med andre organisasjoner som deler våre mål. Vi vil utvikle samarbeidet vi alt har med Norges blindeforbund og Norges handikapforbund og andre organisasjoner.
Å få gjennom kravene til foreningen vil kreve et bredt anlagt arbeid, men må selvsagt ta utgangspunkt i innsamlede midler og tilgjengelige ressurser.
Opplysningsarbeid for holdningsendring
Vi tror de fleste som sykler på fortau og gangveier ikke gjør det av vrang vilje. De er simpelthen uvitende om at de har vikeplikt for fotgjengere. Vi vil gjøre en positiv og entusiastisk innsats for å opplyse om lovens innhold, gåendes rettigheter og syklisters plikter.
Slikt opplysningsarbeid vil skje gjennom sosiale medier, gjennom utspill i presse og kringkasting og ved at vi gjennomfører aksjoner på fortau og gangveier med mye sykkeltrafikk.
Slike aksjoner vil kunne skje som «fartskontroll», der vi stiller oss opp med god varsling og innleder samtaler med ståmopedister og andre syklister, og orienterer dem om at det er «gangfart som gjelder blant gående».
Innsamlede midler vil bli brukt til å lage brosjyremateriale, som skissert på utkastet over, for utdeling under aksjoner. Medlemmer vil også kunne få slike brosjyrer tilsendt, til bruk i sine nærområder. Vi vil også lage permanente skilt, som vi vil sette opp på fortau og gangveier. Målet er at et slikt skilt må inn i skiltprogrammet til Statens Vegvesen – til så skjer, vil vi bruke innsamlede midler til å få produsert gode skilt, i ulike formater, som medlemmer kan sette opp.
Skiltet vil bli utformet med utgangspunkt i det som brukes ved innkjørselen til Slottsparken i Oslo.
Vi vil også lage sjablonger med samme grafikk, som skal brukes for å spraye budskapet på fortauene. Disse vil bli sendt ut til medlemmer.
Mulighetene er mange når vi gjennomfører slikt påvirkningsarbeid. Sosiale medier byr på rike muligheter til påvirkning og vil bli aktivt brukt.
Andre hindre enn kjøretøy
I foreningens vedtekter står at vi har som «formål å være en fotgjengerforening som arbeider for å sikre fortau og gangveier slik at de er trygge og trivelige for gående».
Dette er et arbeid som omfatter mer enn å unngå at kjøretøy kommer i konflikt med fotgjengere. Det er mange hindringer på fortau og gangveier og det er mange som tar seg til rette der, i strid med politivedtektenes bestemmelser om «Sikring av ferdselen». Foreningen vil også engasjere seg i slike utfordringer og vil søke å drive opplysningsarbeid og påvirkning som bidrar til åpnere og tryggere fortau.
Nasjonalt og lokalt arbeid
Til å begynne med vil vi arbeide med utgangspunkt i Oslo. I den grad foreningens økonomi tillater det, vil vi støtte opp om etablering av lokallag i byer og tettsteder på så mange steder som mulig.
Foreningens kontor vil ligge i Oslo, men målet er å kunne drive oppsøkende arbeid og å kunne gjennomføre informasjonsmøter utenfor hovedstaden. Selvsagt vil vi også bruke mulighetene vi har fått med digitale møter, for å unngå unødvendig reiseaktivitet.
Hva må til for å oppfylle disse målene?
Foreningen trenger medlemmer og den trenger midler. Den vil bli drevet profesjonelt, med god rapportering av aktiviteter og økonomi. Etterhvert som den vokser vil det bli etablert en kontrollkomité.
Bli medlem og vær med på å sikre trygge og åpne fortau for gående. Medlemskap som tegnes i 2020 vil gjelde ut 2021.
«El-Syklene» burde hete elmopeder og vært registrert som moped. Det burde kun være mulig å parkere på anviste P-plasser, og feilparkering skal bøtelegges ved et autogebyr.
Er pensjonist og ufør, skal jeg ut er jeg avhengig av «mopeden» min for å komme meg rundt.
Men med fortauene fulle av sparkesykler som ligger hultert i bultert er det umulig å komme seg frem. LAG NOEN SKIKKELIGE REGLER OG BØTLEGG OM DE IKKE FØLGES!!!